Határokon átívelő matematikaversenyek

A Matematikában tehetséges Gyermekekért Alapítvány az idén 5. alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt, mely döntőjének helyszíne a vajdasági Szabadka városa volt 2018. április 27-30-án.

Oláh-Marcényi Balázs, a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6.m osztályos tanulója országos 14., nemzetközi 35. helyezést ért el.

Felkészítő tanár: Rádiné Petróczi Márta

Csaknem 300, 5-8. osztályos diák törte a fejét a különböző feladatokon a 2 fordulós versenyen. A megmérettetés célja, hogy minél többen műveljenek komoly szinten matematikát. A négynapos versenyt kísérőrendezvények is gazdagították. A szombati napon Csantavéren sportdélutánon ismerkedhettek, barátkozhattak a fiatal matematikusok. Vasárnap Zombor nevezetességeit tekinthették meg a kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, anyaországi és vajdasági diákok. Az eredményhirdetés, ünnepi díjkiosztás hétfőn volt a szabadkai Városháza dísztermében.

Mint ahogyan Tóth Gabriella, a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny délvidéki régiójának szabadkai vezetője mondta: „A verseny nem csak a matematikáról szól, hanem a barátságokról, arról hogy megismerjük egymás kultúráját. Minden évben más ország a házigazda, vendégül látjuk egymást. Olyan gyerekek vannak itt, akik már több éve jönnek és tényleg ismerik egymást.”

Balázs a Délvidék fővárosa után a Napfény városába, Szegedre utazott. A dél-alföldi településen tartották a Bonifert Domonkos Matematikaverseny eredményhirdetését május 3-án.  Oláh-Marcényi Balázs országos 3. helyezést ért el.

A Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelye már 30 év óta kiemelkedő eredményességgel kutatja és neveli az ifjú tehetségeket. Különös jelentőséget tulajdonítanak a tehetségek minél korábbi felismerésének és folyamatos fejlesztésének.

Felkészítő tanár: Rádiné Petróczi Márta

Fotó: Keserű Szilvia, Oláh-Marcényi Judit
Forrás: pannonrtv.com, jgypk.u-szeged.hu
Lejegyezte: Bense Zoltán

A hozzászólások le vannak tiltva.