5 napos kalandozás Erdélyben

Irodalmi és történelmi kalandozás Erdélyben
HATÁRTALANUL!
2023.05.23 – 2023.05.27
HAT-KP-1-2022/1-001046

Május 23-27. között a „Határtalanul” program keretében élményekben gazdag utazáson vettek részt Erdélyben a Batthyány Lajos Általános Iskola hetedik osztályos tanulói.

Kiutazásuk napján megtekintették a dévai várat, majd a Hunyadiak birtokát, Vajdahunyad várát csodálták meg. Folytatva útjukat Gyulafehérváron az érseki székesegyház következett, délután Fehéregyházán, majd az Ispánkútnál koszorúztak. Székelykeresztúron megálltak Petőfi körtefájánál. Esteledett, mire elfoglalták szállásukat Gyergyóújfaluban.

Másnap a falu iskolájába látogattak, majd Csicsajdűlő egyik tisztására gyalogoltak. Felkapaszkodtak Csicsajkőre, ahol a csúcsról gyönyörködtek a gyergyói tájban. Visszatérve az erdei házhoz, kürtöskalács-sütés keretében ismerkedhettek az erdélyi konyhaművészet hagyományaival.

Harmadnap Korondon a fazekasmesterek máig élő hagyományait, munkáit csodálhatták meg. A gyerekek gyakorlatban is láthatták és gyakorolhatták a taplógomba megmunkálását és a korongozás technikáját. Innen az út a szejkefürdői Mini Erdélybe vezetett, majd megkoszorúzták a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját. A legmagyarabb város, Székelyudvarhely Emlékezés Parkjában énekelték el a Székely Himnuszt. 

A negyedik napon felmásztak a Súgó-barlanghoz, majd le a mélybe, ahol gyönyörködhettek a szebbnél-szebb cseppkövekben. Ezt követően kacskaringós, szerpentines úton jutottak el a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba.

A hazautazás napján mindenki a hűs tordai sóbányában időzött, majd Kolozsváron megcsodálták Mátyás király lovas szobrát és szülőházát. Közeledve a határhoz, Nagyszalontán Arany János szobránál koszorúztak.


A gyerekek beszámolóiból kiderült, hogy legtöbbjük először járt Erdélyben. Lelkesen mondták, hogy Székelyföldön mennyire szépen, ízesen beszélnek az emberek, egyúttal megható volt a kedves fogadtatás, vendéglátás.

Forrás: batthyanysuli.hu

A hozzászólások le vannak tiltva.