Határtalanul 2022.

Élményekben gazdag utazáson vettek részt a Batthyány Lajos Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói, ugyanis a „Határtalanul” program keretében Erdélybe látogattak 2022.05.03- 2022.05.07- ig. Az ötnapos kirándulás alkalmával lehetőségük nyílt Erdély és Gyergyó természeti szépségeit, történelmi, irodalmi értékeit és építészeti alkotásait megtekinteni. Az utazás során érintették II. Rákóczi Ferenchez köthető, illetve a Bakancslistán szereplő helyszíneket.

Az utazás előtt a gyerekek előkészítő foglalkozáson vettek részt, ahol megismerkedtek Erdély természeti kincseivel, történelmi hátterével. A következő foglalkozáson már a tanulók mutatták be rövid előadásban a kirándulás tervezett főbb nevezetességeit.

Az első napon

a diákok a Déva vár után a történelmi tananyaghoz kapcsolódóan a Hunyadiak birtokát, a Vajdahunyad várát csodálták meg, majd folytatva útjukat Gyulafehérváron az érseki székesegyházat tekintették meg. Késő délután már Segesváron, a város történelmi központjában, a vár falai között sétáltak.

A 2. napon

Korondon a fazekasmesterek máig élő hagyományait, munkáit csodálhatták meg. A gyerekek gyakorlatban is láthatták és gyakorolhatták a taplógomba megmunkálását és a korongozás technikáját. Innen az út Szejkefürdőre Orbán Balázs sírjához, a Mini Erdély Parkba, majd Székelyudvarhelyre vezetett.

3. napjukat

diákjaink Csicsajdűlő tisztásán töltötték, majd a Csicsajkő megmászásával fentről gyönyörködtek a tájban. Visszatérve az erdei házhoz, kürtöskalács-sütés keretében ismerkedhettek az erdélyi konyhaművészet hagyományaival.

Gyergyóújfalu iskolájába is ellátogattak, ahol betekintést nyerhettek az ottani diákok életébe. A találkozás az összetartozás érzését szolgálta, majd közösen énekelték el a Székely Himnuszt. 

Folytatva útjukat, még aznap felmásztak a Súgó-barlanghoz, majd le a mélybe, ahol gyönyörködhettek a szebbnél-szebb cseppkövekben. Ezt követően kacskaringós, szerpentines úton jutottak el a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba.

A hazautazás

napján mindenki a hűs tordai sóbányában időzött, majd tovább utazva a magyar határ felé, a hetedikesek Kolozsváron megcsodálták Mátyás király lovas szobrát és szülőházát, este pedig Nagyszalontán Arany János szobrát koszorúzták meg. Eközben a nyolcadikosok Csucsára érve a domboldalon álló kerti lakot, a „fehér házat” tekintették meg, emlékezve Adyra, aki Csinszkával itt élt az I. világháború alatt.

Az értékelő órán

a fiatalok az újonnan szerzett ismereteket rendszerezték, az út során készített fényképeket, videókat megnézték, a képekből tablót készítettek. A gyerekek beszámolóiból kiderült, hogy legtöbbjük először járt Erdélyben. Lelkesen meséltek a székelyföldi emberek  magyarságtudatáról, ízes beszédjükről, a kedves fogadtatásról, a rendkívül szívélyes vendéglátásukról. A program zárásaként egy-egy kürtöskalács és tea elfogyasztása mellett meséltek legjobb élményeikről.

A hozzászólások le vannak tiltva.