Nyári ügyelet

A hivatalos ügyek intézésére ügyeletet tartunk az alábbi

szerdai napokon 9.00 és 13.00 óra között
2022. június 29., július 06., július 13., július 20., július 27.,
augusztus 03., augusztus 10., augusztus 17., augusztus 24.

Más napokon az iskolában nincs lehetőség ügyintézésre.
Köszönjük megértésüket!
Mindenkinek tartalmas időtöltést, jó kikapcsolódást és pihenést kívánunk a nyári szünetre!

Cél, az Európa Bajnokság

Czakó Zoltán a Batthyány Lajos Általános Iskola 8.a osztályos tanulója, a Kiskunfélegyházi BSE versenyzője az országos versenyeken elért eredményei alapján, az U15-ös serdülő szabadfogású válogatott tagjaként vett részt a Kolozsvári Nemzetközi Versenyen, 85kg-ban.

A „kincses városban” Belgium, Bulgária, Franciaország, Grúzia, Hollandia, Izrael, Románia, Szlovákia és Magyarország legjobbjai mérték össze tudásukat. Magyarország akárcsak a többi utánpótlás viadalokon, így ebben a korosztályban is teljes csapattal vett részt és valamennyi kategóriában éremért birkózhatott.

A versenyen Czakó Zoltán bronzérmet szerzett és készülhet a Zágrábi Európa-bajnokságra.

Fotó: batthyanysuli.hu

Álláshirdetések

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola

TANÍTÓT

keres napközis feladatok ellátására.
A munkavégzés helye: Batthyány Lajos Általános Iskola
6100 Kiskunfélegyháza, Batthyány Lajos utca 12-18.


A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola

FEJLESZTŐPEDAGÓGUST

keres beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek oktatása, fejlesztése feladatok ellátására.
A munkavégzés helye: Batthyány Lajos Általános Iskola
6100 Kiskunfélegyháza, Batthyány Lajos utca 12-18.

Érdeklődni, a 06/76-466-783 telefonszámon, vagy elektronikus úton, a batthyany.kkfhaza@gmail.com e-mailben.

A tudás, ügyesség és bátorság próbája

A Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia az általános iskola 1-8. osztályos diákjai részére hirdeti meg Tudásbajnokság tanulmányi versenyét, több tantárgyból.

A Tudásbajnokság egy komplett tanulmányi verseny, az első része hat fordulós levelezős verseny, amit egy megyei forduló követ, majd az országos döntővel zárul a megmérettetés.
A feladatok a kreativitásra, önálló búvárkodásra ösztönöznek, gyakran tréfásak. A játszva tanulás élményét biztosítsák a résztvevőknek, ezáltal a problémamegoldó képességet, a kompetencia alapú tudást kiemelten fejlesztik.
A Batthyány Lajos Általános Iskola 2 diákja is országos 1. helyezést ért el. Huszka Laura Éva 5. a osztályos tanuló természetismeretből, míg Berecz Áron a 6. a osztályból képviselte az iskolát és szerepelt kiemelkedően.
A 2 győztes 1-1 aranyérmet, az 1. helyezetteknek járó serleget, elismerő oklevelet és jutalomkönyvet vehetett át.
Ebben az évben online tartották az országos döntőket, de a legkiválóbb versenyzők így is megmutathatták tudásukat.

Fotó: batthyánysuli.hu

Tanszervásár a Batthyányban

Iskolánk tanszervásárt tart:
2022. június 16-17-én
9-12 és 14-18 óráig.

Ha itt vásárolja meg a tanszereit, akkor közvetlenül támogatja iskolánk diákjait.
(Alapesetben nyugtát adunk, de névre, cégre szóló számla is kérhető)

A Batthyány sikere a Mezgés(z) versenyen

A „Mezgé” által áprilisban meghirdetett versenyen a Batthyány Lajos Általános Iskolát két osztálytársammal, Kiss Csanáddal és Nyiki Krisztiánnal képviseltük.

A döntőt megelőzően a vetélkedő 2 fordulóból állt, a harmadik, végső fordulóra már csak a legjobb 3 csapatot hívták be a Mezgé Tangazdaságába. Megfontolt, közös munkánk eredményeként bejutottunk a döntő, utolsó fordulóba.

A tangazdaságban játékos feladatok vártak bennünket. A verseny első felében feladatlapokat kaptunk, melyen mezőgazdasági témájú feladatokat kellett megoldani. Ehhez szükségünk volt biológia, kémia, fizika, földrajz és matematika tudásunkra is.

Nagyon élveztük a csapattal a közös munkát, melynek eredménye az első helyezés lett értékes nyereménnyel – számolt be Rácz Bíborka

Szöveg és fotó:  Rácz Bíborka

Nem bálban, az Operaházban


Az elmúlt hetekben a Batthyány Lajos Általános Iskola zenei tagozatos gyermekei budapesti színházi előadásokon vehettek részt Molnár Elvira tanárnő szervezésében.

Május 22-én a hetedik évfolyamos tanulók a felújított Operaházat csodálhatták meg, ahol Prokofjev-Seregi Rómeó és Júlia című balettjét tekintették meg.

Május 28-án a kisebb tanulók a nemrégiben átadott Eiffel Műhelyházban nézték meg Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperáját. 

Mindkét helyszín és előadás lenyűgöző volt.

A Batthyány pedagógusai a következő tanévben is szeretnék eljuttatni diákjaikat hasonló rangos helyszínekre.

Fotó: Molnár Elvira

Bicaj-Ricsaj a Nyírségben

Kilencedik alkalommal ricsajoztak a Bicajosok Nyíregyházán, a Kis Vakond Gyermektáborban.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2022. június 2-án és 3-án rendezte meg a Bicaj-ricsaj közlekedési csapatverseny országos döntőjét, ahol iskolánk csapata az előkelő 4. helyet szerezte meg.
Csapattagok: Fekete Ádám, Nyiki Krisztián Tamás, Gazdik Bálint, Varga Attila (Czakó Zoltán, Tóth Tibor)
Felkészítő: Fekete Imre
A kétnapos versenyen az egész ország területéről 8 csapatban összesen 32 általános iskolai tanuló vett részt. A megmérettetés célja a gyerekek közlekedésbiztonságának fokozása, közlekedési ismeretük bővítése, valamint kerékpáros ügyességi tudásuk fejlesztése volt. A teljesítendő feladatok között elméleti és gyakorlati versenyszámok szerepeltek, illetve játékos, szórakoztató feladatok is a megmérettetés részét képezték. Idén ismét nagy sikert aratott a diákok körében a vízibiciklis ügyességi feladat, mely szintén a verseny részét képezte.


Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK prevenciós oldala
Képek: Fekete Imre

Emlékezés a Batthyányban

Az első világháborút lezáró Magyarországra vonatkozó békeszerződés értelmében a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Délvidéket, Burgenlandot, Szlavóniát, Tengermelléket más országokhoz csatolták. Az ország egyik napról a másikra elveszítette területének 2/3-át, lakosságának felét.

A nemzeti összetartozás napját 2010-ben az Országgyűlés egy törvényi határozattal hozta létre a Trianoni békeszerződés felváltásaként.

Ugyanekkor indult el a „Határtalanul Program”, mely a nemzeti összetartozás érzését erősíti minden hazánk fia szívében. A program keretében a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyar lakta területein. Ezáltal személyes tapasztalatokat is szerezhetnek a külhoni magyarságról.

Az elmúlt hetekben a Batthyány diákjai Erdélyben jártak. A magyarság számára e tragikus esemény 102. évfordulóján emlékeztek a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók a Batthyány Lajos Általános Iskola udvarán álló emlékfánál, melyen az irányjelző táblák a Történelmi Magyarország városaiba, falvaiba mutatják az utat, egyúttal jelzik, hogy hány kilométerre vannak városunktól madártávlatban.

A megemlékezés végén együtt énekeltük el a Székely Himnuszt.

Emlékezzünk Juhász Gyula soraival!

Nem kell beszélni róla sohasem,
De mindig, mindig gondoljunk reá.
Mert nem lehet feledni, nem, soha,
Amíg magyar lesz és emlékezet”

Fotó: batthyanysuli.hu

A zene tápláló, vigasztaló elixír

Május 30-án hétfőn, az EFOP-4.1.2-17-2017-00079 azonosítószámú projektzáró ünnepségét tartották a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában, ahol tantermeket, valamint az intézmény büszkeségét, az új Kodály-termet és a sportparkot is átadták.

Az eseményen részt vett Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, és kabinetfőnöke, Lenkei Róbert, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója és munkatársai, továbbá az átalakítást végző ELŐ-SZER Kft. nevében Seres Tibor és Máriás Ferenc.

Az ünnepi műsort megelőzően Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit intézményvezető mutatta be az iskolát és az abban folyó képzést.
Beszédében hangsúlyozta, hogy a Batthyány Lajos Általános Iskola Kiskunfélegyháza város különleges iskolája, hiszen a benne folyó oktató-nevelő munka a művészeti – zenei nevelésen alapszik.  – Kodály Zoltán országában kiemelt szerepe van a maroknyi, még működő ének-zenei emelt szintű képzést nyújtó iskolának – mondta az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy a mester Visszatekintés című művének egy szállóigévé vált mondatát tekintik hitvallásuknak: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Az iskola 1973-as megalakulása óta közel 50 éve folyamatosan neveli a fenti gondolatok alapján sokoldalúan tájékozott, zeneértő és zeneszerető fiatalokat. Az intézmény vezetősége méltán büszke arra, hogy a nevelőtestület fiatal pedagógusai korábban az iskola tanulói voltak és az itt kapott kulturális, zenei értékeket átörökítik az innen induló új generációnak.

Az ünnepi műsor által a megjelentek ízelítőt kaphattak a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában folyó sokrétű zenei képzésről, amely énekes muzsikát, hangszeres zenét és néptáncot foglal magában. Elsőként a Kicsinyek Kórusát konferálta fel Répa Mónika tanító, akik csodálatos dalokat adtak elő, Nagyné Mészáros Erika vezényletével. Zongorán közreműködött Pocskai Roland zongoratanár.A 2/z osztályos tanulók székely táncokkal szórakoztatták a közönséget. A Vadrózsák című koreográfiát Fantolyné Makány Ildikó, az iskola néptánc oktatója tanította be az apróságoknak. A játékos és vidám táncelőadást az iskolai Campanella Csengettyűegyüttes követte Molnár Elvira tanárnő irányításával. A folytatásban káprázatos zongora előadást hallhattak Bartos Botond 8.z/2-es tanulótól, majd a tanárok és tanítványaik közös kórus előadása csendült fel. A műsor egyik színfoltja volt Deményi Zsófia, Kocsis Krisztina, Molnár Elvira, Jankovszki Ferenc tanárokból álló Corvo Bianco Reneszánsz Együttes furulya előadása, melyben középkori dallamokat szólaltattak meg korhű ruhákat öltve. Beregi Kiss Magdolna Építők című versét mondta el Kovács Ráhel 5.a osztályos tanuló. Felkészítő tanár: Fáber Judit. Zárásként a két nyolcadikos zenei osztály Kodály Zoltán egyik legkedvesebb gyermekkari kórusművét, a Gergely-járást adta elő Molnár Elvira vezényletével.

A nemzeti színű szalag átvágását és az iskola megújult tantermeinek bejárását megelőzően a tankerület vezetője, majd a térség országgyűlési képviselője, illetve városunk polgármestere osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.


Zsámboki Anna a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy tankerületünk elkötelezett a minőségi oktató-nevelő munka feltételeinek megteremtése mellett. Az elmúlt 5 évben több uniós pályázat révén sok iskola megújulhatott, köztük a Batthyány Lajos Általános Iskola is. Tankerületünk 496 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el és ezt egészítette ki a kormány 128 millió forinttal. Mivel a tankerületeknél és az intézményeknél is minden esetben az oktatás mellett kiemelt figyelmet kap a művészeti nevelés és a sport, így ezen két terület fejlesztése valósulhatott meg a projekt keretein belül.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a Batthyány országos hírű iskola és az itt tanuló diákok nemcsak a zenében, hanem minden területen rangos eredményeket érnek el. Arra biztatta az iskola vezetőségét, hogy merjenek tovább álmodni, szőjenek terveket, ugyanúgy, mint eddig tették, mert kellenek a különféle sporteszközök, hangszerek, játékok, melyek segítik a gyermekek nevelését. Mondandójának zárásaként reményét fejezte ki, hogy hamarosan elindulhat egy olyan egyeztetési folyamat, melynek következményeként a nevelő-oktató munka végre anyagi megbecsülésben is részesülni fog.

Utolsó felszólalóként Csányi József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel:

– Minden egyes forint, ami az oktatásba megy, az mind a jövőnk megteremtése és jövőnkbe vetett hitünk folytatását jelenti. A tankerületek megalakulásakor bevallom kétellyel fogadtuk az új rendszert és először kétségbe vontuk az együttműködés sikerességét. Azonban Zsámboki Anna igazgatónővel nagyon olajozottan folyik a munka és a mai sikertörténet is ennek köszönhető. Ez az együttműködés meghozta a jövőbe vetett hitünket is. A most átadásra kerülő tantermek és sportpark is mutatja, hogyan bővül a kiskunfélegyházi oktatás. Öröm ezt látni, és azt is, hogy az itt tanuló gyerekek közül többen felvételt nyertek az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumába.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Batthyány Iskola Kiskunfélegyháza város ékköve, mely színesíti a kiskunfélegyházi oktatást.

Forrás: infofelegyhaza.hu, felegyhazikozlony.hu,

Fotó: Fantoly Márton, Fábián Adrienn, Horváth Károly