Újból vigyázz, kész, pénz

A K&H társadalmi felelősségvállalásának részeként 2010-ben indította el a „K&H Vigyázz, kész, pénz!” pénzügyi vetélkedőt. A vetélkedő folyamatosan megújuló programja naprakész, a fiatalok számára is érdekes, modern ismeretanyaggal és még több játékos feladattal fejleszti a diákok pénzügyi jártasságát. A Batthyány Lajos Általános Iskola 4.z osztályának tanulói több csapattal is indultak a versenyen.

A Bulyáki Áron, Czimer Patrik Balázs, Uljanics Ádám alkotta csapat Bulyákiné Gubcsi Judit tanítónő felkészítésével a középdöntőbe jutott, ahová régiónként az 5 legjobb teljesítményt nyújtó csapat kerülhetett. Mentorként Fehér Gyöngyi, a K&H kiskunfélegyházi ügyfélpont területi vezetője nyújtott segítséget egy élménydús interaktív foglalkozás keretében.

Az iskola vezetői gratulálnak az eddig elért eredményekhez és sok sikert kívánnak a középdöntőhöz, ahol a gyerekek ismét bebizonyíthatják, hogy jól és legügyesebben bánnak a pénzzel.

Forrás: batthyanysuli.hu

Kecske kupa csapatverseny

A neves matematika csapatverseny kétfordulós, melyben intézményünk, a Batthyány Lajos Általános Iskola versenyhelyszínként szerepel. A félegyháziakon kívül Makóról voltak még csapatok, megtisztelő, hogy ők évek óta iskolánkat választják helyszínként.
Március 24-én 33×4 fős csapat versenyzett. Sok gyerek, sok munka, ezáltal nagy összefogás szükséges az ilyen megmérettetés zökkenőmentes lebonyolításához.

A Batthyányból a 6. a osztály Halacskák csapata meghívást kapott az országos döntőbe, ami májusban lesz Kecskeméten. Csapattagok:  Csőke Csenge, Fenyvesi Zsófia, Huszka Laura Éva, Rigó Klára.
Felkészítő: Rádiné Petróczi Mária Márta tanárnő.

Köszönet az iskola pedagógusainak, tanulóinak és volt diákjainak, akik segítették a lebonyolítást.  Külön köszönet a Félegyházi Termál Parkfürdő, Petőfi Mozi, Integrál Áfész Kossuth ABC, Kozák Italdiszkont és a Fábián Cukrászda  támogatásáért.

Forrás: batthyanysuli.hu

Édes anyanyelvünk

Az Arany János Anyanyelvi Verseny a magyar nyelv széles körű ismeretére épít, ahol szükség van a tanulók logikai készségére is a jó eredmény eléréséhez.

Az országos döntőt 2023. március 25-én, szombaton 10.00 órától 13.00 óráig tartották az ELTE Lágymányosi Campus Déli Épületében.

Berecz Áron, a Batthyány Lajos Általános Iskola 7.a osztályos tanulója kimagasló teljesítményt nyújtott az Arany János Anyanyelvi Verseny országos döntőjében, ahol a 11. helyezést érte el.

Felkészítő tanára Molnár Elvira, gratulálunk mindkettőjüknek.

Forrás: batthyanysuli.hu

Nincs nagyobb csapás, mint az unalom! Brr!

Kinek nem voltak megvalósí­thatatlan álmai? A főhős kislány elveszett, elgurult golyójátéka álmában is gurul, keresi és közben sok mindennel találkozik. Vágyaink golyója gurul-gurul, talán megtaláljuk, talán nem. De keressük, az biztos.

Gabi elveszíti hőn szeretett üveggolyóját, s álmában annak keresésére indul. Ezen a kalandos, izgalmas élményekkel teli utazáson különleges társakra lel, akik ideig-óráig segítik eligazodni az álmok és az élet útvesztőiben.

A Batthyány Lajos Általános Iskola alsó tagozatos tanulói a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban jártak, ahol a gyerekek és tanítóik megtekintették Csukás István „Utazás a szempillám mögött” című zenés mesejátékát.

Szervező pedagógus: Kovács Ágnes

Forrás: Kovács Ágnes, Tóth-Horti Zsuzsanna, kecskemetinemzeti.hu, moly.hu

Siker az aquatlon versenyen

Bár a megrögzött triatlonisták nyilván hitetlenkedve csóválják a fejüket ennek hallatán, tény, hogy sokak számára a biciklizés „macerás” sporttá teszi a háromtusát. Akik kevésbé szeretik a kerékpározást, bizonyára ők találták ki a sportág futásra és úszásra csökkentett változatát, az aquatlont.

Martfűn a Sport XXI. Aquatlon 2023. Dél-keleti Regionális döntőjében a Jogging Plus SE serdülő fiú csapata 2. helyezést ért el. A 3 fős csapat tagja volt Zsígó Attila, aki egyéniben 6. lett. Attila a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola 7.z osztályos tanulója.

Forrás: batthyanysuli.hu, origo.hu, facebook.com/jpszf

Nemes küzdelem a versenyeken

Versenyekben gazdag héten vagyunk túl.
Március 22-én Kecskeméten tartották a Bács-Kiskun Vármegyei  Mezei futóversenyt. A Batthyány Lajos Általános Iskolából a felső tagozatot a III. Korcsoportos lányok csapata képviselte. Tagjai: Csuka Nadin, Gondi Tímea, Tóth Beatrix, Vidéki Noémi II.

Másnap Kiskunhalason a nyolcadikos fiúk küzdöttek a Szilády Áron Református Gimnázium műfüves pályáján a területi labdarúgó versenyen.

Csapattagok: Bulyáki Bence Benedikt, Vidéki György, Türkössy Botond, Ipacs Imre, Juhász Bálint, Gazdik Bálint, Nyiki Krisztián, Bálint Milán, Demeter Edvin, Kincses Botond.

Gratulálunk mind a két csapatnak!

Forrás: Kis Barbara

Örömíjász tavaszköszöntő

Március 25-én a Szérűskertben tartotta tavaszköszöntő íjászversenyét a Huszka József Hagyományőrző Egyesület. Pozsár Balázs a Batthyány Lajos Általános Iskola 7.a osztályos tanulója gyerek kategóriában 2. helyezést ért el.

Gratulálunk Balázsnak és edzőjének, Németh Lászlónak.

Forrás: Pozsárné Nagy Brigitta, batthyanysuli.hu

A tojás és a nyúl

Az idén március 20-án, magyar idő szerint 22 óra 26 perckor beköszöntött a tavaszi napéjegyenlőség.

Március huszonegyedikére virradóra a Batthyány udvarán is megjelentek a nyulak és a tojások. tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok. Mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napéjegyenlőség idején a föld megnövekvő termékenységének jelképe.

Bolygónk különböző területein napjainkban is tartanak ünnepet a tavaszi napéjegyenlőség idején, ez a távoli múltban sem volt másként. Ezen periódus a természet ébredése és a megnyúló napok miatt az emberek számára az újjászületés és a fény ünnepeinek időszakát jelenti. A kereszténység terjedését megelőzően Európában is éltek efféle pogány ünnepek, melyek utóbb, az új vallás térnyerésével sem tűntek el nyom nélkül. Jézus keresztre feszítésének, majd feltámadásának története egybeesett a pogány újjászületéssel kapcsolatos szokásokkal, a korábbi vallási elemek beépültek a keresztény ünnepbe, így e jelkép a pogány ünneppel együtt került át a keresztény Húsvétba.

A Húsvét Jézus feltámadása, a kereszténység legnagyobb ünnepe.

Forrás: batthyanysuli.hu

Lássál, halljál és látszódj!

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével, a Városi Balesetmegelőzési Bizottság meghívására városunkba érkezett Pintér József rendőr főtörzszászlós, az ország egyik legismertebb balesethelyszínelője. Az eseményre március 21-én, a Móra Ferenc Művelődési Központban került sor, amelyen részt vett a Batthyány Lajos Általános Iskola is. Az előadást Timafalvi László rendőr ezredes, Kiskunfélegyháza város rendőrkapitánya nyitotta meg.

Pintér József sokéves tapasztalatát gyűjtötte össze és formálta előadássá, amely különböző korosztályok részére szól, óvodás korú gyerekektől egészen a középiskolás, sőt felnőtt korosztályig. Most az általános iskola 7-8. évfolyamos diákjainak hozott egy előadást, „Lássál, halljál és látszódj!” címmel. Az előadó fontosnak tartja, hogy beszéljünk a balesetekről, hiszen csak így tájékozódnak az emberek arról, hogy milyen események történnek az utakon.

Az előadás baleseti képekből, videókból állt össze, amelyeket az előadó kommentált, valamint rávilágított az esetleges elkerülési módokra is. Az esemény célja, hogy a jelenlévő diákok elgondolkodjanak, és közlekedésük során tudatosuljon is bennük, hogy kölcsönösen vagyunk felelősek egymásért a mindennapokban. Magukon kívül az odafigyelés a másik emberre ugyanolyan feladatuk az utakon. Egy pillanatnyi figyelmetlenség elég ahhoz, hogy örökre megváltozzon az életük.

Forrás: felegyhazikozlony.hu, Szederkényi Barbara

Futás a mezőn

A Diákolimpia versenyrendszerében megrendezésre kerülő mezei futóbajnokság célja, hogy a futás, mint az egészséges életmód kialakításának egyik eleme fontos, hogy része legyen a diákok mozgáskultúrájának.  A további célok közt szerepel az iskolák közötti kapcsolatok kiépítése, a fiatalok közötti sportbarátságok kialakítása, elmélyítése. A sportági képzés során az együttműködés, a fair play szellemiségének elmélyítése, versenyzési alkalom biztosítása a tanulók felkészültségének felmérésére. A legjobbak számára országos versenyen való részvétel biztosítása, hogy sikeresen képviseljék iskolájukat diákversenyen.

A Batthyány Lajos Általános Iskola II. korcsoportos lányok csapata a Kecskeméten megrendezett Bács-Kiskun vármegyei futáson 7. helyezést ért el. A csapat tagjai: Csuka Lilla 5.a, Gálfi Zsuzsi 4.a, Huszka Bianka Sára 4.a, Kovács Kitti 4.a, Obora Roxána Kamilla 4.a.

Felkészítő: Bokorné Varga Katalin