A Batthyány kórusa a Haydn-teremben

Különleges kirándulást szervezett a felsős „z” osztályos gyerekeknek Molnár Elvira és Nagyné Mészáros Erika tanárnők. A májusi utazás két állomásból állt.

Az első nap a Lajta hegység lábánál található Kismarton volt a fő cél. Burgenland fővárosa egyben az Esterházyiak családi fészke, s az ősi kastély ma sem akármilyen látványosság. Az Esterházy hercegek befolyása alatt a kismartoni kastély az udvari élet központja volt a régi királyi Magyarországon, és különösen alkalmas alkotói otthont nyújtott a híres zeneszerzőnek, Joseph Haydnnak. Az Esterházy-kastély egyedülálló módon egyesíti a barokk csillogást a klasszicista szigorral és az osztrák biedermeierrel.
A Haydn-terem, a világ egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncertterme. Nagy élmény volt a nebulóknak, hogy közel 1 órán át énekelhettek e különleges helyen. E zenei élmény után jól esett a kisebb túra a város kiránduló-, és kilátó helyére.
Az ausztriai kisváros után Sopron, a Hűség Városa következett, ahol elfoglaltuk szálláshelyünket.
Másnap rövid sétát tettünk a városban. Mindenkit megfogott a Fő tér képe a Tűztoronnyal, a Pestis-szoborral és a gótikus Kecske-templommal. Itt találjuk a Civitas Fidelissima emlékművet is. A trianoni békeszerződés után ugyanis sikerült kiharcolni, hogy Sopron lakossága 1921-ben szavazhasson arról, hogy az újonnan meghúzott határ melyik oldalán kívánnak élni, és ők Magyarországot választották.
Kirándulásunkat a Lővérekben található Sörházdombi kilátó panorámájával zártuk.
A Batthyány tanulói felejthetetlen élményekkel tértek haza Kiskunfélegyházára.

Fotó és szöveg: Bense Zoltán

A hozzászólások le vannak tiltva.