Amikor Advent és a Mikulás egy napra esik

Advent időszakában a második gyertya a reményt jelképezi. Idén az ünnep egybeesett egy másik jeles nappal, Szent Miklós napjával, amikor a Mikulás ajándékot hoz a gyerekeknek.  
A Mikulás persze tisztában van azzal, hogy vasárnap munkaszünet van, így a gyerekek sincsenek az iskolában. A Batthyány Lajos Általános Iskolába is korábban, már pénteken megérkezett, a nebulók nagy-nagy örömére.
Szent Miklós ünnepe az év egyik legkedvesebb és legjobban várt napja. Az alsó tagozatos diákok a tanítójukkal hetek óta készültek a Mikulásnak versekkel, dalokkal, furulyaszóval. Öröm ez a nap, minden kisiskolás számára.
A délután is ennek jegyében folytatódott. Mikulás alakú széthajtható képeslapot és ajándékdobozt készítettek az alsósok a napköziben. A nap levezetéseként pedig játékos sorversenyen vettek részt. Volt itt hógolyófújás, puttonycipelés, hólapátolás, Mikulás képkirakó, dióvezetés, almahordás, szaloncukor célba dobása, Mikulás szánhúzás. Persze nem maradt el a végén a jutalom sem. A Mikulás bácsi zsákjában akadt még egy kis szaloncukor is.
Köszönet a szervező pedagógusoknak a rendkívül tartalmas és szórakoztató programokért!
A Batthyány iskolában már hagyomány, hogy az adventi megemlékezésre a vasárnapot követő hétfőn kerül sor.
A fény vonzza az embert, és ez a szimbolika az, amit az adventi koszorú is jelképez. Az, hogy hétről hétre eggyel több gyertyát gyújtunk meg, arra utal, hogy a lelkünkben is egyre nő a világosság, ahogy készülünk a Karácsonyra.
A népszokások közt megemlíthetjük az adventi naptárat, mely egy 24 napból álló naptár, amiben minden napra egy‑egy kis ajándék van elrejtve. Ezeket, a főleg édességeket december 1‑től naponta lehet kivenni, így telik el karácsonyig tartó négy hetes várakozás.
Az adventi koszorún a reményt szimbolizáló gyertyát is meggyújtjuk, aminek most különösen fontos üzenete van, hiszen a várakozás örömét idén beárnyékolja a járvány. Próbálunk úgy ünnepelni, hogy egyúttal vigyázunk is egymásra.
A 7. z/1 osztályos Besze Bíborka, Papp Noémi  és Sallai Viktória érdekes ismeretterjesztő előadása után intézményünk vezetője, Vargáné Oláh Zsuzsanna, a 8. z osztályos Vízhányó Eszter, Sövény Sára és Szemerédi Balázs tanulókkal közösen meggyújtották a 2. gyertyát.
Ez az adventi időszak csendesebb az elmúlt évek időszakaihoz képest, így alkalmas arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mi az, ami igazán fontos az életben. Kicsit elrendezzük magunkban a dolgokat.
Fotó: Keserű Szilvia

A hozzászólások le vannak tiltva.