Versek a zene tükrében

Interaktív ének-zene-irodalom óra a Batthyányban

Február 15-én 2×45 perces interaktív órát tartott a Batthyány Lajos Általános Iskola Kodály-termében Csiszár Ferenc többszörös Fonogram-díjas énekes-gitáros, zeneszerző.

Az elmúlt hetekben Farkasházi Réka színésznő kereste meg a Batthyány drámapedagógusát, Répa Mónika tanárnőt és figyelmébe ajánlotta zenésztársát Csiszit, aki zenei általános iskolás felső tagozatos tanulók számára kínál ingyenes programot, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósít meg.

Csiszár Ferenc zeneszerző, hangmérnök, szövegíró és hangmérnök olyan ismert emberekkel dolgozott együtt, mint Lerch István, Pierrot, Zséda, Szulák Andrea, Szekeres Adrienn, Kulka János, Havasi Balázs, Farkasházi Réka, Dolhai Attila vagy Bereczki Zoltán.

Programjának témája:

  • Megzenésített versek élő előadásban
  • Verslábak, zenei ritmusok áttekintése
  • Kötelező tananyagból választott vers közös megzenésítése

Az előadó a 7. osztályosoknak dupla órán, tíz könnyűzenei dalon keresztül mutatta be akusztikus gitár kísérettel, hogy különböző előadóknál hogyan valósult meg a versek megzenésítése. Megfigyelték, hogy a vers ritmikája hogyan simulhat rá a zenei ritmusokra, dallamokra, milyen buktatókra kell figyelni, ha hasonló alkotásba kezdünk. Hangsúlyozottan cél, hogy megismerjük azokat a szabályszerűségeket, amelyek figyelembevételével a magyar nyelv szépségét megőrizzük a zenében, egyben ízlést kell formálni, hogy a fiatalok tudjanak különbséget tenni a minőségi dalszöveg és sok, a mai médiában hallható alacsony színvonalú produktum között.

Áttekintették a verslábakat, megfigyelték ezeket az elhangzó művek esetében. Csiszár Ferenc Molnár Elvira tanárnővel és a tanulókkal közösen egy kiválasztott verset zenésítettek meg, majd elemezték azt verslábak szerint. Megfigyelték a hangulatát, próbáltak ehhez megfelelő zenei stílust találni.

A két rendhagyó óra rendkívül izgalmas műhelymunka volt, amit nagyon élveztek a diákok.

Forrás: Csiszár Ferenc, Farkasházi Réka, Répa Mónika, batthyanysuli.hu

A hozzászólások le vannak tiltva.