Európai Hulladékcsökkentési Projektnap a Batthyányban

Intézményünk idén először csatlakozott a Fenntarthatósági Témahét keretén belül megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét programjához, amelynek kiemelt témája a veszélyes hulladékok megelőzése volt.
A téma mellett a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára és azok újrahasznosításának fontosságára felhívó akció szervezői az új ötleteket is szívesen fogadták.
A Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vállalta, hogy a hulladékcsökkentést és az újrahasznosítást előtérbe helyezve 2018. november 21-én projektnapot tart Besze Csilla tanítónő irányításával.
Annak érdekében, hogy minél több diákhoz eljusson a program üzenete, és hogy felhívjuk figyelmüket a környezetünk védelmének- és megőrzésnek fontosságára, a délelőtt folyamán szinte minden tanórába beépítették pedagógusaink a környezettudatosságra nevelést. Igy matematika órán a témához kapcsolódó szöveges feladatokat oldottak meg a gyerekek, természetismeret órán plakátokat terveztek, testnevelés órán az iskola környékét tisztították meg, osztályfőnöki órán pedig a hulladékcsökkentéssel kapcsolatos videó filmet tekintették meg.
A délutáni órákban az alsó évfolyamosok sem unatkoztak, ugyanis újrahasznosított alapanyagokból kézműveskedtek. Ennek eredményeként WC gurigából, műanyagkupakokból sok szép hóember, sárkány, kasztanyetta és karkötő készült el.
A projektnap alkalmából különböző standokat is felállítottak a koordinátor irányításával. Az egyik kiemelt stand a „Fogyassz el!” – nevet viselte. Itt a pedagógusok és néhány vállalkozó kedvű szülő süteményeket készített a gyerekek számára, amelyek a Tejprogramunk során kapott, de a gyerekek által el nem fogyasztott joghurtból, tejből készültek.
Annak érdekében, hogy a programban való részvételünket és összetartozásunkat minél jobban szimbolizáljuk, megkértük diákjainkat, hogy ezen a napon zöld felsőben érkezzenek az iskolába.
Intézményünk úgy véli, hogy tanulóinkon keresztül a családokra is hatást tudunk gyakorolni az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel. Ma már kiemelten fontos feladat a környezet szeretete, tisztelete és védelme, vagyis a környezettudatos életmódra való nevelés.

Fotó: Besze Csilla
Lejegyezte: Bense Zoltán

A hozzászólások le vannak tiltva.