Zenebatyu a Föld napján

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy rendkívül érdekes előadással örvendeztette meg a Batthyány Lajos Általános Iskola első évfolyamos tanulóit a Föld napján Sőnfeld Mátyás zeneterapeuta, hangszermester.

A zene jótékony hatása ősi emberi tudás. A zeneterápia nem gyógykezelés, hanem lélekfrissítés, harmonizálás, vagy épp felpezsdítés. A zene aktivizálja a nyelvi készségek központját, felszínre hoz érzelmeket és élményeket. A zene képes fejleszteni az empátiás készségeket, a szociális érzéket. A ritmusok és harmóniák segítségével a nagy és finommozgás fejlődése érhető el. Jótékony hatással van a gondolkodás, a kreativitás, az önmegvalósítás területén. A zene javítja a közérzetet, a koncentrációt, aktív segítséget jelent a figyelemfejlesztésben is. Nyitottságot, rugalmasságot eredményez. Erőteljesen hat a beszédkészségre, a képzelőerőre, és ami talán a legfontosabb, az improvizációs készségre is.

Az előadó a „Zenebatyu, hulladékból hangszer”– című foglalkozása során újrahasznosított hangszereket mutatott be, melyek szívószálból, flakonokból, papírgurigákból, műanyag kesztyűkből készültek. A kisiskolások megtudhatták, hogy miből készül a vihardoboz és az esőbot, mitől ad ki magas vagy mély hangot egy hangszer, és hogyan készíthetjük el ezt mi magunk hulladékokból? A gyerekek aktív részesei voltak az előadásnak, énekeltek, ritmusgyakorlatokat játszottak. Sőnfeld Mátyás az egyszerű hangszerkészítéssel a háztartási hulladékok újragondolására, a környezettudatosságra hívta fel a figyelmet, varázslatos zenei élményt nyújtva a nézőközönségnek. Az elsősök megismerkedhettek a hangszerek fajtáival, megtapasztalhatták, hogyan hozhatnak egyszerű tárgyakat úgy rezgésbe, hogy akár dallam is létrejöhessen, és a zenés kísérleteken keresztül a hangok törvényszerűségeit is játszva elsajátítják. Fotó: batthyanysuli.hu, zenebatyu.hu

A hozzászólások le vannak tiltva.