Matekversenyek a karantén alatt

Az egész éves matematikai versenyszezon vidám hangulatú lezárásaként évek óta, több mint 100 fős indulói létszámmal vettünk részt a Medve Matematika Szabadtéri Versenyen, hol a szegedi, hol a budapesti helyszíneken. A Covid-19 járvány miatt az idén ez az évadzáró, felhőtlen szórakozást is kínáló, remek hangulatú megmérettetés is elmaradt, csak úgy, mint több más rendezvény.

Sajnos több olyan matematika verseny országos döntőjét sem tudták megtartani, ahová az addigi fordulókban elért eredményeik alapján a Batthyány Lajos Általános Iskola diákjai bejutottak.

  • A Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny országos döntője 2020. március 28-án lett volna Szegeden. Intézményünkből a következő tanulók kaptak meghívást:
    Farkas Liliána, Oláh-Marcényi Péter a 6. évfolyamosaink közül, Borzai Viktória, Farkas Dominik, Flóring Balázs, Kámán Ákos, Kis Domonkos, Kőfalvi Dorottya, Oláh-Marcényi Balázs, Turcsányi Mátyás pedig a 8. évfolyamosaink közül. Felkészítő: Rádiné Petróczi Márta tanárnő.
  • A Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjébe idén két tanulónk is bejutott. A döntőre 2020. április 17-19-én került volna sor Kecskeméten.
    Oláh-Marcényi Péter a 6. évfolyamot, Oláh-Marcényi Balázs pedig a 8. évfolyamot képviselte volna a megyéből ezen a döntőn. Felkészítő: Rádiné Petróczi Márta.

Az országos döntős tanulókon kívül nagyon büszkék vagyunk azokra a nebulóinkra is, akikkel még a korlátozó intézkedések bevezetése előtti hétvégén, 2020. március 7-én, Kecskeméten a Neumann János Egyetem dísztermében, közösen izgulhattunk a megye legeredményesebb tanulóinak és felkészítőinek részvételével megtartott Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei eredményhirdetésén.
A harmadikosok közül 16. lett Radics Dominik, 18. pedig Görgei Ivett. Felkészítő pedagógus: Bokorné Varga Katalin.
A 4.a. osztályból  5. helyezést ért el, Hideg Balázs. Tanítója: Kósa Erika.
Csáki Anikó a 17. helyezést érte el az ötödikesek között.  Tanára: Selyem Erika.
A 6.a osztályos Oláh-Marcényi Péter 2. lett.  Ebből az osztályból Kurgyis Dávid 19. helyen ért célba, míg a nyolcadikos Oláh-Marcényi Balázs 3. lett.
Az Oláh-Marcényi Péter, Kurgyis Dávid, Pozsár Dániel alkotta csapat a 6., évfolyamosok csapatversenyében 3. helyezést ért el.

Mindegyikük felkészítője: Rádiné Petróczi Márta.

Ebben a versenyben a Batthyány az összesített eredmények alapján a megye 4. legeredményesebb, a megyeszékhelyen kívüli iskolák közül pedig a legjobb lett.

  • A Pangea Matematikaverseny Budapestre tervezett országos döntőjén Faragó Dávid 5.a osztályos tanuló 2020. április 4-én képviselhette volna az iskolát. Felkészítő: Szederkényi Barbara.
  • A „Medve Verseny” szervezőinek jóvoltából az imént említett diákok egy online versenyen kamatoztathatták felkészülésüket.

A versenyen egyébként több, mint 10.000 induló volt, még külföldről nevező csapatok is játszottak. A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói és matematika szakos tanárai baráti és családi kategóriákban egyaránt elindultak. Indulói létszámunk a 3-8. évfolyamban több, mint 50 fő volt. A legtöbb induló csapat az iskolánkból „Arany fokozatú vándor” megtisztelő címmel zárta a versenyt, de 3 csapatnak sikerült a Gyémánt fokozatú vándor” rangot elérnie.

A 4 „gyémántos” csapat tagjai: Csenki Ákos- Oláh-Marcényi Péter 6. a osztály, Jéga-Szabó Rebeka, Hegedűs-Jász Nikolett, Majoros Anna Zsófia 7. a osztály, Kis Domonkos, Nagy Laura, Oláh-Marcényi Balázs 8.m osztály.

A tanári csapat: Selyem Erika, Szederkényi Barbara, Rádiné Petróczi Márta.

A Kis Domonkos, Nagy Laura, Oláh-Marcényi Balázs összetételű nyolcadik osztályos csapat olyan fergeteges sebességgel haladt a „Logirintus” verseny útvesztőin, hogy a gyémánt fokozat megszerzése után még mindig maradt a rendelkezésre álló idejükből, így belevágtak egy másik kihívásba is, amit „Arany fokozatú vándor” –ként zártak. A „Logirintusban” egy sztoriba összefűzve, rejtvényeket és logikai feladványokat kellett megoldani. Elmondható, hogy a játékosok, mind rejtvényfejtők és a komoly kihívásokat keresők is megtalálták a számításaikat.

Fotó: Rádiné Petróczi Márta

A hozzászólások le vannak tiltva.