A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a vasútállomás előtti Návay Lajos Emlékműnél tartott megemlékezést Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata 2023. február 24-én, pénteken, ahol a Batthyány Lajos Általános Iskola is képviseltette magát.

Az emlékmű a kommunista áldozatokra emlékeztet és állít nekik emléket. Nem messze, a félegyházi vasútállomás mögött brutális kegyetlenséggel ölték meg a Magyar Képviselőház egykori elnökét.

Az eset 1919. április 29-én, az Őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság idején történt. Makó kiürítése előtti utolsó éjszakán elfogtak közel negyven túszt, akiket az összeszedett készpénzzel, arany és ezüst ékszerekkel, élelmiszerekkel együtt Hódmezővásárhelyen keresztül a főváros felé vittek. Útközben a földeáki Návay-kúriából dr. Návay Lajos volt házelnököt és rokonát, a testileg fogyatékos, nehezen járó Návay Ivánt is elhurcolták. A halálvonat tovább haladt Szentes felé, ahol Kiss Béla városi főjegyző került a túszok közé. A vonat április 29-én reggel nyolc órakor érkezett Kiskunfélegyházára. Itt három túszt, dr. Návay Lajost, Návay Ivánt és Kiss Bélát arra kényszerítették, hogy a marhavagonokból, az állatok alól, csupasz kézzel távolítsák el a híg trágyát, majd megásatták velük sírgödrüket a vasútállomással szemben, a Molnár telep felőli oldalon. Ezt követően a halálvonaton összeült a vésztörvényszék. A szentesi polgármestertől megkérdezték, tudja-e mi a kommunizmus? Hallgatására így szólt embereihez Tóth Béla, a különítmény vezetője: „Na vigyétek őket, mutassátok meg nekik, mi a kommunizmus!” Öt különítményes a kiásott sírokhoz vezette az áldozatokat és belelőtték őket a sírgödörbe.

Fotó: Derzsi Elekes Andor, Fábián Adrienn, Fekete Imre

A hozzászólások le vannak tiltva.