Természeti és történelmi kincsek nyomában

Élményekben gazdag utazáson vettek részt a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikesei. A „Határtalanul” – HAT-18-01-0253 – program keretében2019 májusában Erdélybe látogattak, majd az ott szerzett élményeiket egy kiállítás és élménybeszámoló keretében osztották meg iskolatársaikkal. 

A történelmi tananyaghoz kapcsolódóan a diákok megemlékeztek az Aradi Szabadságszobornál, majd a dévai, és a vajdahunyadi vár megtekintése következett, ahol megcsodálták a Hunyadiak birtokát.

Gyergyóújfalu iskolájába is ellátogattak, ahol betekintést nyerhettek az ottani diákok életébe.

A találkozás az összetartozás érzését szolgálta. 

Még aznap délelőtt felmásztak a Súgó-barlanghoz, majd le a mélybe, ahol gyönyörködhettek a szebbnél-szebb karsztjelenségekben. Ez után következett a Békás- szoros, onnan pedig a   Gyilkos-tóhoz utaztak.

Harmadik napjukat Csicsajdűlő tisztásán töltötték, ahol szállásadó falujuk, Gyergyóújfalu polgármestere által vezetett erdei túrán vettek részt. A Csicsajkő megmászásával fentről gyönyörködtek a gyergyói tájban. Visszatérve az erdei házhoz, kürtöskalács-sütés keretében ismerkedhettek meg a helyi konyhaművészet hagyományaival.

Korondon a fazekasmesterek máig élő hagyományait, munkáit csodálhatták meg. A gyerekek gyakorlatban is láthatták és gyakorolhatták a taplógomba megmunkálását, a korongozás technikáját. Innen az út Farkaslakára, Szejkefürdőre, Székelyudvarhelyre, majd Zetelakán át a szállásra vezetett. 

A hazautazás napján Tordán, a sóbányában időztek, majd Kolozsváron megtekintették Mátyás király lovas szobrát és szülőházát.

A program főszervezője, Sörös Józsefné intézményvezető-helyettes elmondta: A legtöbb gyermek először járt Erdélyben. Megtapasztalhatták, hogy Székelyföldön mennyire szépen, ízesen beszélnek az emberek magyarul, egyúttal meghatódtak a kedves fogadtatástól, vendéglátástól. Az iskola tanulói felejthetetlen élményekkel tértek haza.

Kép és szöveg: Bense Zoltán

Előkészítő órák fényképei
A programon készült képek

A hozzászólások le vannak tiltva.