Ünnepi testületi ülésen adták át a városi díjakat és kitüntetéseket

Május 26-án, vasárnap délelőtt fél 11-kor fanfárral vette kezdetét a Városalapítók Hete alkalmából megrendezett ünnepi testületi ülés a városháza dísztermében. Kiskunfélegyháza történeti múltját, hagyományait ápoló, a városalapító elődök és a ma élő polgárok tiszteletére rendezett esemény résztvevőit Csányi József polgármester köszöntötte, majd a képviselő-testület elfogadta a napirendi pontokat. Ennek megfelelően a 2019. évi helyismereti vetélkedő eredményhirdetését sportolói oklevelek, majd a városi kitüntetések átadása követte a Kiskun kapitányok, a kistérségi településekről érkezett vendégek, a város díszpolgárai, intézményvezetők, az egyházkerületek, a testvérvárosok és a civil szervezetek képviselői, a városalapító családok leszármazottjai, és más vendégek jelenlétében.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Félegyháza legnagyobb kulturális és hagyományőrző eseménye, a Városalapítók Hete emlékezés arra a történelmi dátumra, amikor a redempciót engedélyező kiváltságlevelet Mária Terézia királynő a Jászkun kerület legfőbb bírájának, Magyarország nádorának, gróf Pálffy Jánosnak átadta. Ez a nap 1745. május 24-e volt. 2000 óta ez Kiskunfélegyháza ünnepe.
Ettől kezdve a kiskun terület ismét önálló, szabad közigazgatási területté vált, melynek Kiskunfélegyháza lett a székhelye – emlékezett ünnepi köszöntőjében Csányi József polgármester, majd Márai Sándor szavait idézte:
„A szülőváros nem templomtorony és nem tér szökőkúttal, s virágzó kereskedelem és ipar; a szülőváros egy kapualj, ahol először gondoltál valamire, pad, amelyen ültél és nem értettél valamit, pillant a folyóvíz alatt, mikor valamilyen régi létezés emlékébe szédültél vissza; simára csiszolt kavics, melyet megtalálsz a régi asztalfiókban, s már nem tudod, mit akartál vele; különös játékok, melyeket senki nem ért, és következményeiről álmodsz egy életen át, tárgy egy ember kezében, hang, amit éjjel hallasz a nyitott ablakon át és nem tudod elfelejteni”
Az értékek gyarapítása emberi munka. Művészek, tanárok, orvosok, sportolók, városvédők, a közszolgálatban kiválóan teljesítők, akik maradandót alkottak. Nélkülük elképzelhetetlen lenne városunk létezése, működése. Jó tudni, hogy köztünk vannak vagy velünk, amikor baj van. Jó látni a tudományban, a művészetben, egy-egy szakmában, vagy a sportban elért eredményeket. Többen is vannak, akik egész életpályájukat töltötték a közügyek, a város szolgálatában. Mások a szabadidejüket áldozták erre. A most kitüntettek többsége bizonyára mondja, ha megkérdezzük, hogy csak tették a dolgukat, végezték, amit elvállaltak, vagy rájuk bíztak. Ez minden. Igen, de ez a legtöbb, a legbecsesebb.
Köszönet érte! Szívből gratulálok minden kitüntetettnek! 
Vigyék messze ennek a városnak hírét, de továbbra is tevékenykedjenek érettünk!
A polgármester köszöntő szavai után a helyismereti vetélkedő díjkiosztása következett.
A 2019 tavaszán indult XV. helyismereti vetélkedő témája Móra Ferenc és az ő Félegyházája volt. A verseny szervezője a Kiskun Múzeum és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár volt, de mellettük a Magyar Nemzeti Levéltár Kiskunfélegyházi Részlege, a Móra Ferenc Művelődési Központ, a Szakmaközi Művelődési Ház, a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal és a Kiskun Múzeum Baráti Köre segítette a vetélkedő megvalósítását.
Harmadik helyezést ért el a 7-8. osztályos korosztályban a Bánki- Horváth Zsófia, Gulyás Rebeka, Kiss Hanna alkotta csapat. Ők a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8.m osztályába járnak.
Felkészítő tanár: Zsargó Tamás

Hagyományteremtő szándékkal idén szavazást kezdeményezett az önkormányzat a sportegyesületek és a lakosság körében, öt kategóriában, a legkiválóbb sportolókat keresve. A három legtöbb szavazatot elért sportolókat sportutalvánnyal, a többi jelöltet oklevéllel köszöntötték a város nevében.
A legeredményesebb 18 év alatti lány sportoló kategóriában a legtöbb jelölést iskolánk tanulója Papp Laura kapta. Ő a DMTK –KVSE Aquasport Egyesület úszó versenyzője.
A szintén Batthyányis Czakó Zoltán, a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület versenyzője 2. lett a legeredményesebb 18 év alatti fiú sportoló kategóriában.

Ezt követően az önkormányzat kitüntetéseit Csányi József polgármester adta át azoknak, akiket a felterjesztők javaslata alapján a képviselő-testület is méltónak talált az elismerésre.
A Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai közül Nagyné Mészáros Erika az ének-zenei nevelésben, az általános iskolai oktatásban játszott meghatározó szerepéért és a város zenei életében elért sikereiért „Kiskunfélegyháza Város Ifjúságának Neveléséért” kitüntető díjat kapta.
„Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete Elismerő Oklevele” kitüntetésben iskolánk alábbi pedagógusai részesültek:
Bolla Julianna zongoratanár, két évtizedes áldozatos zenei neveléséért, a város kulturális életében betöltött szerepéért.
Halász Attiláné tanító oktató, nevelő munkájában tanúsított példamutató szorgalmáért, tehetséggondozó tevékenységéért.
Selyem Erika Lenke általános iskolai tanár, Kiskunfélegyháza város fiataljainak oktató-nevelő munkájáért, kimagasló szakmai igényességéért.
Tóth-Horti Zsuzsanna pedagógus, gyermekszeretete és kitűnő közösségi szervezőképessége elismeréseként.
Lejegyezte: Bense Zoltán
Forrás: felegyhazikozlony.hu

A hozzászólások le vannak tiltva.